14.10.10

no more excuses



gesprekken over het publiceren van artistiek onderzoek

Maurizio Nannucci (°Firenze, 1939) is een pionier van de concrete en visuele poëzie.
Vanuit zijn thuisbasis Firenze onderhoudt hij sinds 1967 contacten met de internationale neo-avant-garde, en dit ondermeer via zijn alternatieve uitgeverij Exempla Editions, die de basis vormde voor de kunstenaarsgroep Zona en de Zona Archives, een omvangrijk archief van kunstenaarspublicaties en multipels. No More Excuses is Nannucci’s bijdrage aan de gesprekken die Track Report. Cahier voor artistiek onderzoek van de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten Antwerpen, organiseert. 

Beleidsvoerders, docenten en onderzoekers aan de kunsthogescholen hebben al een tijd de mond vol van onderzoek in de kunst. Het ‘ontsluiten’ van de onderzoeksresultaten vormt een belangrijk aspect.
Dat gebeurt ondermeer via periodieke publicaties, tijdschriften en onderzoekscahiers.
Maar hoe relevant zijn deze publicaties eigenlijk voor de hedendaagse kunst en het onderzoek in de kunst? Fungeren zij als artistiek platform of enkel als (zelf)promotie? Vervullen zij hun rol als snijpunt van praktijk en reflectie? Hoe verhouden zij zich tot de rijke traditie van neo-avantgarde kunstenaarspublicaties?  

Deze en andere vragen komen aan bod op het panelgesprek dat Track Report naar aanleiding van het verschijnen van drie nieuwe nummers (door Johan Swinnen, Lieven Segers, Mark Luyten, Arthur Cools & Nico Dockx) organiseert. In de context daarvan stelden kunstenaar Nico Dockx en kunsthistoricus Johan Pas een tentoonstelling samen met inspirerende periodieke kunstenaarspublicaties van de laatste vijf decennia.

28 oktober 2010,
opening expo 17h, gesprekken 18h
Koninklijke Academie voor Schone Kunsten Antwerpen, Mutsaardstraat 31, 2000 Antwerpen (aula Pand / Wintertuin)
Voorstelling TR10/01 (Johan Swinnen), TR10/02 (Arthur Cools, Nico Dockx & Mark Luyten), TR10/03 (Lieven Segers)
moderatie: Thomas Crombez
Panelgesprek: Koenraad Dedobbeleer, Luc Derycke, Nico Dockx, Wilfried Huet, Els Roelandt en Boy Vereecken
(moderator: Johan Pas)

No comments:

Post a Comment