3.4.11

http://www.deredactie.be/permalink/1.995735

"Kunstenaar Ai Weiwei is aangehouden"


Tom Van de Weghe

zo 03/04/2011 - 17:40De Chinese kunstenaar Ai Weiwei is aangehouden toen hij een vlucht naar Hong Kong wilde nemen. Daarna voerde de politie een huiszoeking uit in zijn studio vlak buiten Peking. Dat hebben zijn medewerkers laten weten via Twitter.

Enkele dagen geleden had Ai nog aangekondigd dat hij een studio in Duitsland wilde oprichten. Hij is de hindernissen die hij in China moet overwinnen om te kunnen exposeren beu. Toch zou Peking de plek blijven waar hij zal ontwerpen en produceren. "Wat hier gebeurt, is erg ontmoedigend en als ik wil kunnen blijven werken, moet ik een andere stek vinden", zei Ai.

Ai is een van de meest vooraanstaande Chinese kunstenaars. Hij werkte mee aan het olympisch stadion (het Vogelnest) in Peking. Hij spaart zijn kritiek op de Chinese overheid echter niet.

Eerder werd zijn studio in Sjanghai al gesloopt en mocht hij niet naar de prijsuitreiking voor de Chinese Nobelprijswinnaar Lio Xiaobo. In februari werd zijn eerste solotentoonstelling in zijn thuisland geannuleerd omdat de timing volgens de organisatoren "politiek te gevoelig" lag.

Ook 8 van zijn medewerkers zijn intussen ondervraagd en zijn vrouw Lu Qing staat in hun huis onder politiebewaking.

No comments:

Post a Comment