22.6.11



De Chinese kunstenaar Ai Weiwei is vrijgelaten op borgtocht. Dat melden Chinese staatsmedia. Hij zou bekend hebben dat hij de belastingen ontdook en hij zou ook chronisch ziek zijn.

Ai was begin april opgepakt toen hij een vlucht naar Hongkong wilde nemen. Hij had kort daarvoor gezegd dat hij een andere plek wilde vinden om te werken. "Wat hier gebeurt, is erg ontmoedigend", zei hij. Enkele dagen later werd hij opgepakt en hij bracht meer dan twee maanden door in de gevangenis.

Ai Weiwei komt nu vrij onder voorwaarden. Volgens de staatsmedia heeft hij bekend dat hij de belastingen ontdook, maar komt hij vrij door zijn "goede gedrag". Hij zou ook chronisch ziek zijn.

Ai is een van de meest vooraanstaande Chinese kunstenaars. Hij werkte mee aan het olympisch stadion (het Vogelnest) in Peking. Hij spaart zijn kritiek op de Chinese overheid echter niet.

Eerder werd zijn studio in Sjanghai al gesloopt en mocht hij niet naar de prijsuitreiking voor de Chinese Nobelprijswinnaar Liu Xiaobo. In februari werd zijn eerste solotentoonstelling in zijn thuisland geannuleerd omdat de timing volgens de organisatoren "politiek te gevoelig" lag.

No comments:

Post a Comment