13.1.10

internet in China

Ai Weiwei bedient zich dagelijks van blogs. China sloot meerdere malen de blogs van Ai Weiwei. Ter info het volgende op de morgen.be:


Peking wil duidelijkheid van Google na dreigement

De Chinese regering wil duidelijkheid van Google krijgen nadat de internetgigant gisteren dreigde het land te verlaten. Dat meldt een anonieme overheidsbron aan het staatsgecontroleerde persagentschap Xinhua.

Hackingsoffensief
Google dreigt zich terug te trekken uit China nadat het een grootscheeps hackingsoffensief vanuit China bemerkte op de Gmail-accounts van Chinese mensenrechtenactivisten. Maar nu dreigt China terug: de Chinese internetautoriteit wil meer informatie over de projecten van het Amerikaanse Google, zo meldde de 'hooggeplaatste bron'.

Censureren
Google zei gisteren "niet langer bereid te zijn opzoekingen via de site google.cn te censureren", zoals sinds de lancering in januari 2006 gebeurt. Het bedrijf zal met de Chinese overheid de komende weken naar een oplossing zoeken, binnen het kader van de wet. "We erkennen dat dit kan betekenen dat we google.cn zullen moeten sluiten, evenals onze Chinese kantoren." Die boodschap en de verschillende cyberaanvallen werden ook door het staatspersagentschap Xinhua overgenomen.

Pessimistisch
"We kunnen niet weten of Google China zal verlaten of niet. Niemand weet dat", aldus de hoge bron. Een anonieme werknemer van Google in China is alvast pessimistisch. "Geen van beide partijen zal wijken, er zal geen akkoord zijn."

Bij Google China werken zo'n 700 mensen. Het personeel werd woensdag op de hoogte gebracht van het dreigement. (belga/vbd)
wo 13 januari, 14u44

©2009 De Persgroep Publishing

No comments:

Post a Comment